Не пити чай на порожній шлунок.
У Китаї кажуть «не пити чай на порожнє серце».
Пиття чаю натщесерце викликає підвищену секрецію шлункового соку і ферментів, так як в ньому містяться теофілін і кофеїн.
Чай збільшує апетиту також прискорює обмін речовин, тому, якщо пити його натще, то сильно стимулюється функція шлунка. І це може призвести в виразкової хвороби.
Не пити гарячий чай.
Занадто гарячий чай сильно дратує горло, стравохід і шлунок. Температура чаю не повинна перевищувати 56 градусів.
Не пити занадто міцний чай.
Високий вміст кофеїну і таніну в міцному чаї може стати причиною головного болю і безсоння.
Не заварювати чай довго.
Якщо заварювати чорний і зелений чай занадто довго, чайні поліфеноли й ефірні масла починають мимоволі окислюватися, що позбавляє чай прозорості, смакових якостей і аромату. Крім того, якщо чай довго нудиться в теплі, то в ньому значно збільшується зміст мікроорганізмів (бактерій і грибків).
Не заварювати багато разів.
Експерименти показують, що перший настій витягає приблизно 50% корисних речовин з чайного листя. Другий - 30%, а третій всього лише близько 10%, четверта заварка додає ще 1-3%. Якщо ж продовжувати заварювати чай далі, то в настій можуть виходити і шкідливі складові. Це стосується чорного чаю.
Не запивати чаєм ліки.
Дубильні речовини, що містяться в чаї, розщеплюючись, утворюють танін, від якого багато ліків дають осад і погано засвоюються.
Не пити вчорашній чай.
Чай, що постояв добу, не тільки втрачає вітаміни, але також стає ідеальним живильним середовищем для бактерій. Але, якщо чай не зіпсувався, його цілком можна використовувати в лікувальних цілях, правда, тільки як зовнішній засіб. Настоявся за добу чай багатий кислотами і фтором, які перешкоджають кровотечі з капілярів. Їм можна полоскати горло і промивати очі.