Лапсанг Сушонг (100г) Збільшити для перегляду

Лапсанг Сушонг (100г)

   Лапса́нг Сушо́нг —один з найбільш відомих сортів чаю з Південного Китаю. Відрізняється своєрідним смаком та ароматом ("копчений чай" або "дьогтярний чай"). Назва, імовірно, походить з південно-міньського діалекту. За китайською класифікацією належить до червоного чаю. Китайська назва - чжен шань сяо чжун.

  Вже в 1610-1650 роках в горах Уішань в селі Сін Ху Чжень існувало виробництво чаю Лапсанг Сушонг. При виробництві Лапсанг Сушонгу використовується перше зав*ялювання під сонячними променями. Потім чай скручується. Після скручування чай складають в кошики, де і відбувається ферментація. Кошики тримають поруч з вогнем або над вогнищем, щоб підвищити температуру чаю. Протягом 6-8 годин він прогрівається, щоб з нього вийшов смак та аромат зелені. В результаті цієї процедури листя небуває червоно-бурого кольору. Під час сушки та прожарювання чай підігрівають над вогнищем з сосонових дров. Результатом є смолистий сосновий аромат. Ця операція вперше була використана випадково. Під час військових дій в часи династії Цин, загін військових зупинився біля складу, де зберігалося чайне листя, недавно зібране селянами, але ще не висушене. Коли військові пішли у селян залишалося дуже мало часу, для того, щоб висушити листя традиційним способом. Тому вони розпалили вогнище з соснових дров, швидко висушили листя та відвезли на базар. Особливий аромат чаю спричинив справжню сенсацію і новий продукт швидко став популярним.

   Згідно китайському чайному канону, висококласний чжен шань сяо чжун має настій насиченого червоно-бордового кольору та червоне листя. Початківці зазвичай порівнюють його аромат з запахом скіпідару, лижної мазі та копченої риби. Досвідчені  любителі розрізняють в чаї нотки диму та деревини, а також солодкого імбиру, карамелі, чорносливу та сушеної груші. Лапсанг Сушонг особливо популярний в холодну пору року. Рекомендується вживати після тривалих фізичних навантажень на холоді, наприклад, занять альпінізмом, лижних прогулянок і так далі. Для заварювання потрібна одна чайна ложка на 200-300мл води. Краще настояти чай подовше (7-10 хвилин), для чого необхідно тримати заварювальний чайник в теплі. Можна заварювати 3-4 рази. Перед вживанням чаю рекомендується зробити невеличку паузу, вдихаючи аромат. Зазвичай, з першого разу чай не подобається. Для того, щоб звикнути до аромату та смаку чаю, потрібно спробувати чай кілька разів. Не рекомендується пити чай з цукром, але можна з лимоном. До цього чаю добре підходять гострі закуски: гострий сир, бастурма. Також можна його спробувати з випічкою з молочною начинкою. 

  Цікаві факти

 Лапсанг Сушонг постачається до англійського парламенту та палацу Королеви Великої Британії.

 Він популярний серед курців - можливо, через нотки диму. Зокрема, Лапсанг Сушонг був улюбленим чаєм Уінстона Черчилля.

 Лапсанг Сушонг згадується в сериалі про Джеймсона Бонда.

  Зберігати в сухому прохолодному місці та відносній вологості повітря не більше 70%.

 

 

є в наявності

84,00 ₴

Ще товари в цій категорії :