Зменшена ціна! Оолонг (100г) Збільшити для перегляду

Оолонг (100г)

   Китайський оолонг з трішки скрученими зеленувато-коричневими листочками та чистим помаранчевим кольором настою. М*який смак з горіховим відтінком.

   Заварювати: t80C, 3-5 хвилин 2 чайні ложки на порцію.

   Зберігати в сухому прохолодному місці та відносній вологості повітря не більше 70%.

 

   Оолонг (улун), що означає "чорний дракон", - це напівферментований чай, який за китайською класифікацією займає проміжне місце між зеленим та чорним. Під час його обробки ферментацію не доводять до кінця: їй  піддається не весь лист, а лише його краї та частина поверхні. В той же час внутрішні шари чайного листа зберігають властиву їм структуру і не ферментуються. Тому вважається, що оолонг поєднує у собі властивості як чорного - яскравий аромат, так і зеленого чаю - насичений смак. Розрізняють два підвиди оолонгів  - слабо ферментований оолонг (ближче до зеленого чаю) та сильно ферментований оолонг (ближче до чорного чаю).

  Історія оолонгу нараховує біля 300-400 років.

   Оолонги обох підвидів виробляються з повністю розвинутого м*ясистого листя. Зібране листя в*ялиться на сонці протягом 30 хвилин. Потім листя укладається товстим шаром у кошики  та залишається в тіні для ферментації. Листя кожну годину обережно перемішують та розминають, при цьому намагаючись не поламати. В залежності від тривалості процесу досягається різна ступінь ферментаціі - від 20 до 60%. Для більшості оолонгів вона знаходиться в межах 40-50%. Після досягнення потрібного ступеню ферментації її зупиняють нагріванням - листя підсушують. Сушка проводиться в два етапи: спочатку листя підсушують протягом кількох хвилин, потім скручують чай, після чого досушують, щоб зменшити його вологість та остаточно зупинити ферментацію.

  Характерні особливості обробки оолонгів дають можливість досить легко визначити справжність чаю. Справжній оолонг завжди має цілі листочки, в ньому не має бути ламаного листя, пилу;  в процесі заварювання листя розвертається  та має характерний вигляд - краї темні, а прожилки та внутрішня частина зелені.

   Слабо ферментовані оолонги зазвичай мають чаїнки у вигляді грудочок світло-зеленого кольору, ступінь скрученості різна. Виробляється такий оолонг із флешей, тобто під час заварювання грудочка повністью розкривається та можна бачити 3 листочки на одній "гілочці". Листя цільне, а в деяких сортах є черенок - Ті Гуань Інь. Аромат сухого листя нагадує зелений чай. Настій прозорий яскраво-жовтий, є зелені або рожеві відтінки. Смак м*який, трошки трав*янистий.

   У сильно ферментованих оолонгів чаїнки зазвичай витягнуті, об*ємні, поздовжня скрутка. Колір - різні відтінки коричневого з зеленим. Аромат сухого листя сильний солодкувато-пряний. Колір настою - прозорий жовтувато-коричневий.

   В оолонгах міститься більше 400 видів корисних для організму хімічних сполук. Головні з них: вітаміни С, Д, Е, К, В1, В12; кальцій, фосфор, залізо, йод, магній, цинк, марганець та ін. Якщо регулярно вживати оолонг у повних людей знижується вага (ефективність розщеплення та виведення жиру з організму у оолонга вище, ніж у будь-якого іншого чаю).

   Заварюють оолонги по-різному, в залежності від ступеню ферментації. Слабо ферментовані оолонги заварюють не дуже гарячою водою (60-80С), час заварювання до 3 хвилин. Сильно ферментовані оолонги потребують трошки більшого часу заварювання та заварюються при температурі 90С. Краще за все заварювати чай в чайниках з ісиньської глини. Їх роблять спеціально з товстими стінками, щоб створити хороше температурне середовище для заварювання.

  Кращі представники оолонгів: сильно ферментований - Да Хун Пао; слабо ферментований - Ті Гуань Інь.

  

  


 


  


 

 

є в наявності

48,30 ₴

-30%

69,00 ₴

Відгуки

Наразі коментарі відсутні.

Напишіть відгук

Оолонг (100г)

Оолонг (100г)

М*який смак з горіховим відтінком.

Ще товари в цій категорії :