Холодні кавові напої

Чашка гарячої кави хороша після обіду, А в спекотний сонячний день, коли мучить спрага, дуже приємні холодні кавові напої. Для їх приготування, як правило, потрібний мінімальний час, особливо якщо в запасі є кавова есенція.


Кавовий лід. Готують дуже міцну каву, додавши цукор. Холодну каву заливають в формочку, призначену для заморожування води в морозильній камері холодильника. Після того як кава замерзне, його розламують на шматки і заливають холодною водою. Можна скористатися газованою водою з сифона або мінеральною водою.


Слід попередити, що кава з цукром замерзає повільно, тому частіше заморожують каву без цукру, а цукор додають потім.


Кава з газованою водою. У склянці швидко перемішують 3 столові ложки кавового сиропу і 2-3 столові ложки вершків. Стакан заповнюють газованою водою, а зверху кладуть столову ложку морозива. Кава з морозивом. Перемішують половину чаші міцної кави і половину чашки охолодженого молока, додають столову ложку цукру. Потім зверху кладуть 2 чайні ложки морозива.


Інший рецепт: 50г вершкового морозива, 30г карамельного сиропу на стакан міцного холодної кави. Зверху кладуть збиті вершки.


Холодна кава з молоком. Для приготування 1 порції напою потрібні склянку дуже холодного молока, 2 столові ложки кавового сиропу і 2 столові ложки морозива. Все це перемішують, виливають в міксер і збивають. Напій розливають у склянки, при бажанні додають лід.


Зауважимо, що в цьому і в ряді інших рецептів кавовий сироп можна замінити розчинною або просто міцним холодним кави. Необхідні пропорції неважко встановити самому. Наприклад, в міксері збивають 3/4 склянки молока, 2 чайні ложки цукру, 60г морозива і 1/2 склянки міцної кави.


Холодна збита кава. Перемішують чашку міцного холодної кави, 2 столові ложки згущеного молока і щіпку ванілі. Суміш виливають в міксер і збивають. Розливають у склянки, додаючи туди шматочки льоду. Збитий кави можна приготувати й іншим способом. Для 4 порцій беруть 4 великих шматка льоду, 2 столові ложки молока, столову ложку розчинної кави і столову ложку води. Все це перемішують, збивають в міксері і відразу ж подають до столу. Перевага рецепта в швидкості приготування.


Холодна кава з варенням. У половині склянки холодного міцної кави розводять чайну ложку смородинового варення і столову ложку цукру. Напій проціджують і наливають в стакан. Рецепт розрахований на 1 порцію. Болгарський холодну каву. Добре перемішують кавову чашку кефіру, таку ж чашку міцної кави, 5 шматків цукру і столову ложку вершків. Розливають суміш в чашки. Перед подачею на стіл їх на деякий час ставлять в морозильне відділення холодильника.


Холодна шоколадна кава. Для 4 порцій напою беруть 4 часточки шоколаду, 0,5 л міцного холодної кави, 100г цукру, 3 столові ложки вершків і дрібку кориці. Шоколад розчиняють в декількох ложках теплої води, додають каву, цукор, вершки і корицю. Ретельно все перемішують і ставлять на деякий час в холодильник.


Кава з льодом. Для приготування 1 порції необхідна чашка міцної кави, 4 шматки цукру, чайна ложка збитих вершків і 1/3 чашки товченого льоду. У каві кладуть цукор, охолоджують, а потім разом з льодом збивають в шейкері або міксері. Наливають в склянку і зверху кладуть збиті вершки.


Кава, збитий з морозивом. Для однієї порції потрібні половина склянки холодного міцної кави і приблизно 2 столові ложки морозива (краще ванільного). Перемішують кави з морозивом, збивають в міксері і подають на стіл. У чашки можна додати по шматочку льоду.
Холодний віденська кава. У склянку крижаної води з холодильника додають 2 чайні ложки розчинної кави і столову ложку молока. Все перемішують і збивають в міксері.

Розливають у склянки, зверху кладуть збиті вершки (якщо ви поспішаєте, їх можна не збивати). Напій потрібно подавати дуже холодним, тому рекомендується витримати його деякий час в холодильнику.


Швидка кава-гляссе. Рецепт привертає швидкістю приготування. На 4 порції беруть 4 столові ложки вершків, 4 столові ложки згущеного молока, 1,5 чайної ложки розчинної кави і склянку води. Все це добре перемішують, додають півсклянки товченого льоду, збивають і розливають у склянки. При бажанні додають лід.


Кава з жовтком. У склянку кладуть 1 жовток, 20 г вишневого сиропу, 30 г молока. Ретельно перемішують і заливають чорним несолодким кави. Охолоджують в холодильнику і подають зі збитими вершками.


Мигдальна кава. 1,5 чашки міцного холодної кави, 3 шматочки цукру, чайна ложка товченого мигдалю і чайна ложка рому збиваються в шейкері або в міксері. Напій розливають у склянки і додають шматочки льоду. Кавовий напій з соками. 39г полуничного сиропу (50г персикового або апельсинового соку), 20г молока доливають в стакан з міцним несолодким кави. До столу подають сильно охолодженим.


Кавовий напій з медом. Окремо готують кавовий сироп і охолоджують його (20г розмеленого кава, 1 чайна ложка цукру, 1/2 склянки води, лимонної кислоти за смаком). В охолоджений сироп додають мед, натуральне вино, мінеральну воду. Пропорція: на склянку 20г меду, 30г натурального вина, 10г мінеральної води, мигдальна есенція за смаком. Подають охолодженим, додавши скибочку лимона і шматочок льоду.


Простий кавовий коктейль. Змішують 1 яєчний жовток, 3 столові ложки дуже міцної кави, по 1 столовій ложці молока і сметани. Збивають цю суміш в міксері протягом приблизно 30 с і відразу ж подають на стіл. Кавовий кисіль. Після того як ми познайомилися з приготуванням різних холодних кавових напоїв, чому б не спробувати приготувати кавовий кисіль.


Зазвичай під киселем прийнято розуміти крохмальний завар будь-якого ягідного соку. Але сік можна замінити міцною кавою, а заварювати його слід молоком.


Кисіль готується за звичайними правилами. Варять міцний кавовий напій. Окремо в холодному молоці розводять крохмаль. Молоко становить приблизно 1/4 частина приготованої кави, але пропорцію в залежності від смаку можна змінити.


У киплячий кави вливають молоко з крохмалем, безперервно помішуючи. Коли кисіль досить загусне, його знімають з вогню і охолоджують. Від кількості крохмалю залежить густота киселю: 50г крохмалю на 0,5 л рідини дасть дуже густий кисіль. Для більш рідкого киселю досить 15-20г крохмалю на ту ж кількість води. Цукор додають в каву по смаку.