Кавові есенції

Іноді виникає необхідність швидко (наприклад, в похідній обстановці) приготувати каву. В цьому випадку дуже зручна кавова есенція або сироп. Вони рятують вас від зайвого клопоту. До того ж їх додають до складу різних кулінарних і кондитерських виробів.


Кавова есенція. Кладуть в каструльку 500 г цукрової пудри і ставлять на вогонь. Безперервно помішуючи, доводять до світло-коричневого кольору. Потім цукор розводять в 2 л води і варять до отримання густого сиропу. Готують концентрований чорна кава. Зразкова пропорція: 250 г меленої кави на 2 л води. Кава змішують з сиропом. Отриману есенцію розливають в добре вимиті, прогріті пляшки і закупорюють.

Існує й інший спосіб. В 1 л окропу варять протягом 15 хв 150 г кавового порошку. Потім знімають з вогню, додають 400 г цукрової пудри, ретельно перемішують, проціджують і розливають в пляшки. Есенція може зберігатися досить довго. Для приготування кавового напою досить розбавити 1-2 чайні ложки есенції в чашці гарячої води або молока.


Холодний кавовий настій. Кавовий порошок заливають холодною кип'яченою водою і настоюють протягом доби. Пропорція: 100 г кавового порошку на склянку води. Настій проціджують і зберігають у щільно закритому посуді. Для приготування кавового напою настій додають в киплячу воду. Пропорція настою і води за смаком, але стежте за тим, щоб концентрація кави не перевищувала рекомендованих норм.


Кавовий сироп. Для приготування сиропу беруть 200 г меленої кави і 750 г цукру. З кавового порошку готують дуже міцну каву - трохи більше 0,5 л. У невеликій кількості води розчиняють цукор, додають в каву і знову ставлять на вогонь. Готовність сиропу перевіряють краплею, кинутої в склянку з холодною водою. Якщо крапля падає в воду, не розпливаючись і зберігаючи форму, сироп готовий. Розчин охолоджують і наливають в пляшки. Кавовий сироп приємно пити з холодною водою в жарку пору.