Рецепти на основі натуральної кави

Напої, а також кондитерські та кулінарні вироби, рецепти яких наводяться нижче, дуже різні, об'єднує їх тільки те, що їх смак і аромат визначається натуральною кавою.
Тих, хто захоче скористатися цими рецептами слід попередити, що наведені пропорції не є непорушними.

На підставі невеликого досвіду їх легко трансформувати стосовно до індивідуального смаку. Що стосується назв, то в певній мірі вони умовні. Можливо, що деякі, з наведених тут рецептів ви зустрінете в іншому місці під іншою назвою. Що ж, недарма жартома кажуть, що найкращий кулінар той, хто зуміє придумати більше число назв одного й того ж страви.


Стандартний кави. Почнемо з самого нехитрого рецепту. По суті, це коротке нагадування найпростіших прийомів приготування кавового напою. Закип'ятіть воду. Добре промийте кавник окропом і всипте в нього половину приготованої порції кавового порошку. Залийте порошок окропом і щільно закрийте кавник. Хвилини через дві всипте порошок і долийте воду до необхідної пропорції. Підігріває кавник на повільному вогні, але не доводите кави до кипіння. Хвилин через п'ять кава готова.


Співвідношення між кількістю води і кавового порошку звичайне: 10-12 г кавового порошку на 180 г води, т. Е. 1-2 чайні ложки порошку на склянку води. Слід зауважити, що в різних країнах дотримуються кілька різних пропорцій. Зазначене співвідношення характерно для західноєвропейських країн, в латиноамериканських країнах концентрація кави більш висока, і зовсім міцний напій воліють жителі Сходу. Кава по-східному.

Називають його і кави по-турецьки і кави по-арабськи, хоча, якщо бути точними, це дещо різні речі.
Кавові зерна розмелюють в дуже тонкий порошок, Беруть джезву потрібного розміру (на одну, дві, чотири порції). Кладуть туди цукор і наливають свіжу воду. Після того як вода закипить, додають кавовий порошок. Піднімається піна. Кава двічі або тричі підігрівають, не доводячи до кипіння.


Пропорція така: на 50-60 г води (маленька кавова чашка) один шматочок швидкорозчинного цукру і повна чайна ложка кавового порошку. Якщо дуже солодка кава вам не до смаку, цукру можна покласти менше або обмежитися дрібкою тільки для пом'якшення води.


Цікавий такий рецепт. У джезву кладуть чайну ложку цукрового піску і, не заливаючи водою, ставлять на вогонь. Цукор під дією тепла плавиться і карамелізуется. Після того як він придбає світло-коричневий колір, джезву знімають з вогню і заливають в неї воду. Наступні прийоми приготування напою нічим не відрізняються від звичайних.

Кава виходить з приємною гіркотою і має специфічний смак і запах. Слід пам'ятати, що кава по-східному - це не тільки особливий спосіб приготування, але і якийсь ритуал. Ось як говорить один з героїв книги Дж. Голсуорсі «Кінець глави»: «... Дезерт ... здивувався, чому кава буває по-справжньому смачним лише тоді, коли його готують Стек. Схід - батьківщина кави, але турецьку каву - ритуал, забава і, як всякий ритуал і всяка забава, тільки лоскоче душу ».


Кава з молоком. Готують тим способом, який ви віддаєте перевагу, а потім додають в нього молоко. Пропорція залежить від смаку, найчастіше кава і молоко змішують в рівних кількостях. Італійці додають ще дрібку тонко розмеленої кориці.


Мармуровий кави. Це не тільки смачний, але і красивий кави з молоком. Готують його так: тепле молоко в невеликій кількості наливають тільки на дно кавової чашки, а потім обережно додають каву. Перемішувати напій не треба.


Кава з лимоном. І в цьому випадку все дуже просто. До чашці кави подають скибочку лимона і цукор. Замість лимона можна подати в тарілочці дрібно накришених лимонну кірку. Кава по-віденськи. Готують дуже міцну чорну каву і розливають його в чашки. Потім на поверхню кави кладуть чайну ложку вершків, збитих в міксері. При бажанні в вершки додають трохи цукрової пудри і дрібку ванілі. Щоб у напою був красивий вид, вершки посипають зверху дрібними крихтами шоколаду.


Кава «Нью Орлеан». У джезві або невеликій каструльці змішують 1/3 чашки дуже міцної кави, 1/3 чашки молока і 1/3 чашки вершків. Суміш ставлять на вогонь і нагрівають майже до кипіння. Потім розливають в чашки і подають на стіл.


Кава з шоколадом. На дно кавової чашки кладуть часточку шоколаду, а потім наливають гарячу каву. Злегка помішують ложечкою доти, поки шоколад не розплавиться. Звичайно, для такого напою більше підходить кава, зварена в кавоварці. Якщо ж кави зварений по-східному у джезві, то треба простежити, щоб у чашку не потрапив осад.


Бразильська кава. Наведемо ще один рецепт кави з шоколадом. Плитковий шоколад (125г) кришать на дрібні шматочки і розчиняють в міцному гарячому кави (половина чашки). Три чашки гарячого молока додають до суміші, і безперервно її при цьому збиваючи. Кладуть цукор за смаком і розливають напій в маленькі чашки, кожну з них прикрашають чайною ложкою збитих вершків. Рецепт розрахований на приготування чотирьох порцій.


Кава з какао. В міцну гарячу каву кладуть цукор, а потім додають какао зі згущеним молоком. Зверху в кожну чашку додають трохи вершків. Для приготування однієї порції потрібна чашка дуже міцної кави, два шматочки цукру, столова ложка какао зі згущеним молоком і столова ложка вершків.


Кава з чаєм. Готується міцну каву і міцний настій чаю. Напої змішуються в рівних частках. Цукор подають окремо і додають за смаком.


Кава з яйцем. Для приготування чотирьох порцій потрібно 1 яйце і 4 маленькі чашки міцної гарячої кави. Жовток відокремлюють від білка і розтирають з двома ложками цукрової пудри, і білок збивають в міксері. У кожну чашку з кавою кладуть на поверхню трохи жовтка, а коли він розійдеться і покриє поверхню, в центр покласти збитий білок. Напій виходить дуже м'який і поживний.


Кава по-яванський. Один з варіантів кави з какао. Змішують чашку дуже міцної кави з такою ж чашкою какао, приготованого звичайним чином. У кожну чашку з сумішшю додають зверху трохи вершків.


Кава «Голлівуд». Готують дуже міцну каву, окремо кип'ятять молоко. Засипають в каструлю какао і цукор, вливають туди частину молока і добре перемішують, а потім додають молоко, що залишилося і дрібку солі.


Ставлять на вогонь і кип'ятять приблизно 10 хв. Знімають з вогню, енергійно збивають до отримання маслянистої, булькаючої маси, після цього додають каву, продовжуючи збивати. Ще гарячий напій розливають у чашки і прикрашають збитими вершками. Рекомендується посипати вершки смаженим мигдалем. Для приготування 4 порцій потрібно дві столові ложки какао, дві столові ложки цукрової пудри, 2 чашки молока і дві чашки дуже міцна кава.


Французький крем-кава. Доводять до кипіння приблизно 0,5 л молока, попередньо змішавши його з 150 г цукру. Закипіле молоко знімають з вогню і додають 4 столові ложки вершків. Енергійно збивають, а потім доливають 0,25 л міцної гарячої кави. Перемішують і розливають в маленькі чашки.


Кава з шипшиною. Смачний вітамінізований кавовий напій можна приготувати з використанням сухих ягід шипшини. Ягоди ретельно промивають в гарячій воді, кладуть у термос і заливають окропом. Зразкова пропорція: півсклянки ягід на 0,5 л води. В термосі настій витримують близько 12 год. Надалі цей настій використовується замість води для приготування кави звичайним способом. При бажанні концентрація настою може бути зменшена додаванням кип'яченої води.