Кава без кофеїну

Своїм збудливу дію кави зобов'язаний кофеїну. В середньому натуральна кава містить 1-2% кофеїну. Однак в робусті його 2,1-2,35%. У розчинній каві, приготованій з кавового екстракту, кофеїну вже буде 4,5-5%. А якщо розчинна кава виготовлений з робусти, то його зміст може досягати 7,7%. Якщо при цьому для приготування напою береться чайна ложка порошку на склянку води, то за один прийом приймається 0,19 г кофеїну, що практично становить добову дозу, рекомендовану медиками.


Як же бути, якщо з тих чи інших причин лікар не радить вживати натуральну каву? Повністю відмовитися від цього смачного напою?
Не обов'язково. У продажу є багатий асортимент кавових сумішей, до складу яких натуральна кава не входить зовсім або міститься в невеликій кількості (від 5 до 35%).

При складанні таких сумішей підбираються певним чином приготовані рослинні про-дукти, які при кип'ятінні з водою дають напій, що нагадує за смаком і запахом натуральну каву. У такому напої немає кофеїну і кафеоль, здатних викликати у хворому організмі негативні наслідки. Варто згадати і про те, що в ряді країн спеціально випускають кави, який практично повністю позбавлений кофеїну. Ця кава називають декофеїнізованої.


Процес видалення кофеїну винайдений в 1900 р В результаті спеціальної обробки зелених зерен перегрітою парою і органічними розчинниками кофеїн витягується з зерен і переходить в розчин. Залишки кофеїну в такому кави незначні - менше 0,08%. Ця кава призначений для тих, кому протипоказаний кофеїн.


Декофеїнізований кави, приготований з хороших сортів кави, не гірше звичайного, може бути, тільки аромат трохи менше. Зазвичай його слід обсмажувати більше, щоб кілька додати гіркоти. На жаль, декофеїнізований кави дорожче звичайного, оскільки; процес видалення кофеїну складний і вимагає великих витрат.