Кавові суміші

Кава, що надходить на прилавки магазинів, будь то зерна або порошок, завжди є сумішшю різних сортів. Перш за все, кавові суміші становлять країни-постачальники, щоб забезпечити стійкі стандарти на світовому ринку. Потім суміші складаються фахівцями на кофеперерабативающіх підприємствах (зокрема, перед обсмажуванням) і, нарешті, любителями для отримання певного букета смакових і ароматичних властивостей напою.


Вище ми познайомилися з сортами кави, які широко визнані і отримали світову славу. Однак існують сорти з набагато більш низькими смаковими якостями, але високоврожайні і менш вибагливі для вирощування. Ціни на такі сорти - наповнювачі набагато нижче, ніж на прославлені, а це важливо, з огляду на високу вартість, кава на світовому ринку.


Партії кави, що з'являються на ринку в різні роки, можуть відрізнятися один від одного. Але що за справу пересічному споживачеві до всіх негараздів світової торгівлі? Він звик до певного смаку улюбленого напою. Ось чому дуже важливим етапом кавового виробництва є складання сумішей. Кожна з них повинна в сумі забезпечити певний стандартний смак, аромат і інші якості. Складаються кавові суміші з різних сортів за рецептурою, яка розробляється лабораторіями кофеперерабативающіх підприємств.

Оцінити кавову суміш можна тільки в результаті дегустації вже готового напою (смак сирого кавового зерна не оцінюється, оскільки він не дає уявлення про те, який напій з цього зерна вийде). Тут необхідно мистецтво дегустатора. Від його роботи залежить оцінка і контроль якості кави.