Зберігання обсмажених зерен

Важлива свіжість обсмаженого зерна. Шлях його від обсмажування до кавника повинен бути максимально коротким. Обсмажене кавове зерно - продукт вельми делікатний, довго зберігатися воно не може. При зіткненні з повітрям, особливо вологим, обсмажене зерно швидко втрачає смакові і ароматичні властивості.


Обсмажену каву легко поглинає сторонні запахи. Зберігання біля продуктів, що володіють різким характерним запахом, може безнадійно зіпсувати його. Найкраще зберігати обсмажені кавові зерна в скляних банках з щільно прилягає кришкою. До деякої міри це оберігає каву від дуже швидкої втрати аромату і випадкового придбання сторонніх запахів. І все ж кожен минулий день знижує якість зерна.


У спеціальних інструкціях можна зустріти графік, з якого видно, як змінюються смак і аромат кави, виражені в деяких умовних одиницях, залежно від терміну зберігання обсмажених зерен. Порівняно повільно їх якість знижується перші десять днів зберігання. Потім показники погіршуються досить різко. Напій, приготовлений з кавових обсмажених зерен, що зберігалися 25 днів, може бути охарактеризований в кращому випадку як посередній.


Не дуже просто зберігати зелені зерна кави, але все ж при певних умовах може йтися про роки. Коли ж зерно обсмажене, рахунок ведеться на дні.
У вакуумних пакетах кави зберігається кілька місяців, але як тільки пакет розкритий, термін збер-ня обмежується 7-10 днями. Продовжити його можна, вдаючись до холодильника, причому зерна повинні бути закупорені в скляній банці, куди не проникає волога і сторонні запахи. Перед помелом ніякого відтавання не потрібно. Зауважимо, що подібним же чином можна зберігати в холодильнику і розмелений кава. При такому способі зберігання, однак, не можна використовувати кави по частинах. На зерна потрапляє волога повітря, яка потім конденсується, і зерна відволожуються.


Який же граничний термін зберігання? Відповісти на це питання не просто. Потрібно враховувати і те, скільки зберігалося зерно до того, як було куплено в магазині, і то, як ви його зберігаєте. У всякому разі, мова йде про одне - двох місцях.
Як визначити свіжість купується кави? Допомогти може тільки ваш досвід і правильний вибір магазина. Якщо ви бачите кавові зерна в паперовому пакеті на вітрині поруч з оселедцем або ковбасою, краще утримайтеся від покупки, нічого хорошого вас не чекає.


Свіжообжарену кави має різкий, приємний запах. В цьому випадку зробити вибір легко. Нескладно виявити кислий запах згірклого, непридатного зерна. Важче визначити якість кави, обсмаженого близько місяця тому. Весь його аромат тепер консервується всередині зерна. Треба розмолоти такі зерна. Якщо кава свіжий, після помелу з'являється хороший аромат. Ну а якщо аромат не з'являється, справі вже не зарадиш.


Ділову раду: якщо в результаті тривалого (але правильного) зберігання кави втратив аромат, очистіть його від сміття і дефектних зерен, промийте протягом двох-трьох хвилин в друшляку холодною водою з крана. Засипте вологі зерна на чисту сковорідку і просушіть на вогні, безупинно помішуючи, до появи потріскування. Подібна операція в певній мірі сприяє відновленню аромату, але дефектів зерен вона не усуває.