Народження кави, частина 1

Шлях кавових зерен до нашого столу починається здалеку. У тропічних районах Африки, Америки і Азії ростуть вічнозелені дерева і кущі сімейства маренових. Це сімейство об'єднує до 5 тис. Видів, 50 з них - кавові дерева, плоди яких дозволяють нам наслаж-датися смачним і ароматним напоєм.
Трохи статистики: на нашій планеті налічується понад 6 млрд. Кавових дерев, а займана ними площа складає 4,5 млн. Га. Вдумайтеся в ці цифри і оціните гігантський працю мільйонів людей, що забезпечують нам можливість випити чашку кави.


Переважна більшість дерев на кавових плантаціях відноситься до виду кава аравійська, або арабіка.
Всі кавові дерева незалежно від їх різновиди мають схожі риси. Їх можна б було назвати великими кущами або невисокими деревами (4-5 м). Якщо за деревом не стежити, воно може вирости і до 9 м, але урожай при цьому зменшиться. Тому культивують невисокі дерева, щоб полегшити догляд за ними і збір врожаю.


Листя - темно-зелені, шкірясті, блискучі, вони зберігаються на дереві від трьох до п'яти років. В пазухах листків ховаються приємно пахнуть квіти, що нагадують білі квіти жасмину. Плоди кавових дерев червоні або чорно-сині розміром з велику вишню. Розкривши плід, можна побачити два одягнених в рогову оболонку плосковипуклих насіння, покритих сріблястою шкіркою.

Насіння - так звані кавові зерна - прилягають один до одного плоскими боками. Кавовий плід за своєю структурою є кістянкою, а не бобом, як його іноді помилково називають. Звичайний плід містить дві насінини. Але трапляється і так, що одне з насіння залишається в зародковому стані. Такі плоди частіше знаходять на краях гілок і збирають окремо для приготування «перл-кава», якість якого особливо наголошується знавцями.

Швидше за все, справа тут в тому, що плід виходить більш округлим, ніж зазвичай, і може бути більш рівномірно обсмажена в домашніх умовах на сковорідці, яку легенько струшують.
Вид кавового дерева і відповідно плодів залежить, безумовно, від сорту, кліматичних умов, грунту, способу розведення. Найкраще кавові дерева виростають на пухкому грунті в теплому .клімате зі стійкими температурами і вимагають до 3000 мм опадів в рік. Такі умови на-земній кулі характерні для екваторіальної і тропічної зон.


Грунт на кавових плантаціях повинна містити поташ, азот, окис фосфору. Прекрасні результати досягаються на вулканічних грунтах, а в Бразилії - на червоній землі. Грунт повинна бути вологою, але не перезволожений.


Дуже чутливі кавові дерева до температури: середньорічна повинна становити близько 21 ° С і коливатися в межах 13-27 ° С. Більш високі температури ведуть до занадто швидкому дозріванню плодів, якість кави при цьому сильно погіршується. З іншого боку, холод губить кавові дерева. Чи не прижилися вони навіть в порівняно теплому кліматі Флориди в США.


При температурі повітря нижче 8 ° С кавові дерева можуть загинути. Ось чому в природних умовах Європи вони не зустрічаються. Марними виявилися спроби вивести сорти кавових дерев, не настільки чутливих до холоду.


Кавові дерева виростають на всіх висотах, починаючи від рівня моря до лінії морозів в тропіках на висоті близько 2000 м. На великих висотах кава дозріває повільніше, але його якість при цьому сильно поліпшується. Мають значення висота і розташування ділянки плантації. Для рослин потрібні не тільки певні температури, але і кількість сонячного світла. Прямі сонячні промені для кавових дерев згубні. Ось чому вони вважають за краще рости в тіні інших, більш високих дерев. На плантаціях для цієї мети використовують високі і стрункі дерева - еритрин. Найчастіше перед висаджуванням в грунт насіння кавового дерева очищають від м'якоті. Саджанці на другому році життя пересаджують на плантації. Ще через два роки з'являються перші плоди, а в п'яти - семирічному віці дерево досягає зрілості.


Кавові дерева дають урожай до 50 років, але інтенсивне плодоношення триває тільки 15 років. Так як сезонні зміни в тропічному і субтропічному кліматі невеликі, дерева цвітуть і плодоносять протягом всього року. Число врожаїв на рік залежить від температури і вологості. В горах, де температура нижче, дозрівання триває довше, урожай збирають один раз, в теплих вологих долинах - до чотирьох разів на рік. Розміри врожаю коливаються з періодом в три роки. За рік одне дерево приносить до 3 кг сирих кавових зерен, а з 1 га плантацій їх отримують до 20 центнер.


Кавові дерева примхливі і вимагають дбайливого і систематичного догляду. Існує чимало сільськогосподарських шкідників і хвороб, що вражають як плоди, так і самі кавові дерева. В кінці минулого століття іржавинний грибок вразив дерева на Цейлоні (нині Шрі-Ланка). Ніякі заходи не змогли зупинити страшну хворобу, яка лютувала більше 20 років. Якщо в 1870р Цейлон експортував понад 50 тис. Т кави, то до початку XX століття в країні не залишилося жодного здорового дерева.

Кава - прекрасну домашню рослину, яку можна вирощувати з саджанців. На третьому році життя рослина починає цвісти білими пахучими квітами. У домашніх умовах кавове деревце плодоносить. Від дорослої рослини можна отримати до 500г зелених зерен в рік.