"Блю Маунтін" - кава з Ямайки

Ямайка знаменита єдиним сортом свого кави, виключно високо цінуємо -ЯМАЙКА БЛЮ Маунтін. Природні і кліматичні умови острова забезпечують майже ідеальну вегетацію кавових дерев, посаджених на терасах. Блю Маунтін-один з найбільш високорастущіх сортів кави в світі. Гірський хребет Блю Маунтінгс, що перетинає острів в його східній частині, досягає у висоту 2200 метрів, а плантації кави розташовуються не нижче 1200 метрів над рівнем моря в оточенні дерев манго і папайї. Під його плантації відведена зовсім невелика територія. Там розташоване всього три округи, які і ділять між собою доходи: Сан-Ендрю, Портланд, Сан-Томас.

Незважаючи на те, що в світовій практиці склалася традиція вимірювати кави в мішках, ямайський сорт «Блю Маунтін» вважають в баррелях. Вся продукція повинна бути сертифікована Департаментом кавовій промисловості Ямайки.

Добре приготований кави відрізняється збалансованим поєднанням всіх смакових відтінків і горіховим ароматом. Він буде яскравим, але не занадто кислим, помірно солодким, чистим і матиме виразне фруктово-нектарного післясмак. Консистенція може бути трохи більше рідкої, ніж бажано, тому любителям густого, тягучого напою доведеться класти більше мелених зерен, ніж зазвичай. На міжнародному ринку Блю Маунтін практично недоступний: майже 90% його закуповує Японія, витрачаючи на це щорічно більше 15 мільйонів доларів, 5% залишається на внутрішньому ринку, а решта надходить в США і Європу. Вартість однієї чашки еспрессо Блю Маунтін в Японії досягає 50 доларів.

Доступність ямайського кави може зрости внаслідок зміни міжнародних відносин на зовнішньому ринку. Кава сорту «Блю Маунтін» протягом майже тридцяти років у великих кількостях набувала Японія, іншим країнам діставалися залишки. Зараз в економіці азіатських країн спостерігається спад, а в Японії - надзвичайно жорстоку кризу. Очевидно, що це спричинить перерозподіл експортних поставок одного з найдорожчих сортів кави.