Користь кави

Кава позбавляє від м'язових болів
Американські вчені виявили нову властивість кави - зменшувати біль в м'язах, викликану тривалими навантаженнями.
Як показали дослідження, дві чашки кави в день майже на 50 відсотків скорочують м'язові болі. Вчені вважають, що міститься в напої кофеїн діє аналогічно відновлювальної фізичної зарядці - він зігріває і розслабляє м'язи. Завдяки цьому вони швидко відновлюються.
Пити каву корисно не тільки людям фізичної праці, але і тим, хто тривалий час сидить за комп'ютером. В результаті у багатьох виникають болі в спині, і підбадьорливий напій разом з фізичними вправами допоможе впоратися з подібними проявами «сидячій» роботи.

Зберегти пам'ять у старості допоможе кава
Любительки кави старше 80 років на 70% рідше страждають зниженням пам'яті, ніж їх однолітки, які не вживають каву.
Вчені з Французького національного інституту здоров'я провели дослідження, в результаті яких виявилося, що жінки, які випивають більше трьох чашок кави в день, в меншій мірі піддаються природному віковому ослабленню пам'яті.
Під час експерименту фахівці опитали 7000 добровольців похилого віку про обсяг споживаного ними каву. Також оцінювали когнітивні здібності людей похилого віку за допомогою тестів. Враховувалися і всі відомі фактори, здатні вплинути на стан пам'яті -ісходний вік, освіту, наявність артеріальної гіпертонії та інших хронічних захворювань, прийом лікарських препаратів і т.д.
З'ясувалося, що у жінок старше 65 років, які щодня випивали більше трьох чашок кави, результати тестування пам'яті відрізнялися від тих, хто випивав одну і менш чашок кави щодня.
Було відмічено сприятливий вплив кави на стан пам'яті зі збільшенням віку жінок. За словами фахівців, любительки кави старше 80 років на 70% рідше страждали зниженням пам'яті, ніж їх однолітки, які не вживають ароматний напій.
У майбутньому вчені планують з'ясувати, чи здатний кофеїн запобігати розвитку слабоумства, або тільки сповільнює процес ослаблення пам'яті.

Кава врятує жінок від раку
Японські дослідники з токійського Національного онкологічного центру заявляють, що любительки кави рідше хворіють на рак товстої кишки і при щоденному вживанні трьох і більше чашок цього напою ризик розвитку пухлини знижується в два рази.
Фахівці проводили масштабне дослідження з 1990 по 2002 рік. Виявилося, що у тих жінок, які випивали три і більше чашок кави в день, ризик захворювання раком кишечника був нижче на 50% в порівнянні з тими, хто взагалі не пив кави.
В даний час механізм протиракової дії кави фахівцям поки неясний. Така дія кави пов'язана зі здатністю кофеїну стимулювати моторику кишечника і пояснюється дією антиоксидантів, які містяться в ньому.