Мате - чай iнкiв

Це деревце з довгими великими листям культивують сьогодні в Бразилії, Уругваї та Аргентіне.После завершення збору пагонів, процес виготовлення сухого Мате-заварки складається з 4-х етапів:
1) Основна сушка пагонів
2) Грубе подрібнення
3) Досушування
4) Тонке подрібнення

При приготуванні грубого Мате сировину проходить тільки перший і другий етапи обробки - його сушать і грубо подрібнюють, часто разом з пагонами. При виготовленні якісного Мате в процес виготовлення додаються 3-тя і 4-я стадії. Досушування на 3-й стадії зазвичай проводиться в сучасних високотехнологічних духовках, після чого сировину доізмельчается до стандарту дрібнолистовим чаю. Таке Мате зазвичай використовують в Європі - в ньому немає грубих включень у вигляді уламків стебел і великих листків.

підготовка калабаса
Для підготовки калабаса до вживання необхідно мати гарак (інструмент, за допомогою якого ліплять внутрішність калабас з цукром). Виглдяіт він як звичайна ручка з металевою кулею на кінці. Цукор насипають в калабас і обпалюють розпеченим гараком. Рекомендується повторювати обпалення калабаса після кожних 4-5 використань.

Технологія заварювання Мате:
У калабас насипаємо Мате (так, щоб заварка покрила всі отвори використовуваної бомбильи). Температура води не повинна перевищувати 70 градусів. Після заливання водою на поверхні повинна утворитися «шапка» з сухого Мате! Воду підливати доверху, перед кожним долитого води можна за смаком додавати цукор. Заварювати Мате можна 3-4 рази. При наступних заварювання досипати Мате.Напіток вважається непридатним до вживання, якщо на поверхні немає Мате, тобто коли Мате на дні, а вода зверху.

В Мате містяться майже всі вітаміни і мінеральні речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності організму. У ньому є вітаміни групи А, С, Bl, В2, рибофлавін, нікотинова кислота, пантотенова кислота. З мінералів-магній, кальцій, залізо, натрій, калій і інші. До того ж в Мате міститься унікальна речовина-матеин, що викликає прилив енергії і концентрацію уваги. Матеин не викликає безсоння і прискореного серцебиття.
Мате, як м'який стимулятор, впливає на фізичну і психічну активність людини. Ряд сполук, що входять в Мате, постачає серце киснем і необхідними поживними елементами і, таким чином, зміцнює його. Особливо це помітно під час стресів або виконання фізичних вправ, оскільки Мате запобігає накопиченню молочної кислоти в м'язах і знімає втому. Воно нормалізує кров'яний тиск і розширює судини.
Мате опосередковано сприяє як поліпшенню травлення, так і відновленню пошкодженої і запаленої слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Людям, що дотримують дієту, корисно пити Мате для того, щоб придушити почуття голоду і забезпечити організм необхідними силами до запланованого прийому їжі.
Мате стимулює роботу імунної системи організму і природну опірність хворобам. Вживання Мате під час хвороби прискорює процес одужання. Він також має антисептичну дію і благотворно впливає на загальну опірність організму, а також сприяє збільшенню білих кров'яних тілець.