chaj-liki-stolittya

Сприятливий вплив чаювання на психічний і фізичний стан організму було відзначено тисячі років тому в Китаї та інших країнах світу, де вживали чай. Ще стародавнім китайцям були відомі лікувальні властивості чаю. Їх іменували «вогнем життя», який зміцнює дух і тіло і подовжує життя.

Властивість чаю - сповільнювати або зменшувати зношуваність людини - оцінили перш за все мандрівники, геологи, моряки, які відчувають перенапруження. Чай був прийнятий як обов'язковий продукт харчування в англійській армії ще в 1802 році. Пізніше цей приклад наслідували й інші армії світу.

Хімія чаю підтверджує енергетичну природу настою з його листя. За вмістом білків і вільних амінокислот, тобто за поживністю, чайний лист не поступається бобовим культурам.

Вітамінів в чаї - як букв в алфавіті. Особливо багато вітаміну Р, провітамін А і вітамінів групи В. У свіжому чайному листі вітаміну С в чотири рази більше, ніж у цитрусових. Але основним вітаміном чаю є досить рідкісний вітамін Р.

Вітамін Р (або С2) в комплексі з вітаміном С різко посилює ефективність аскорбінової кислоти, сприяє її накопиченню і затриманню в організмі, а також допомагає засвоєнню вітаміну С.

Вітамін Р зміцнює стінки кровоносних судин, запобігає внутрішні крововиливи. Випиваючи 3-4 склянки чаю хорошої фортеці, ми забезпечуємо свій організм добовою профілактичною дозою вітаміну Р. Не менш важливий для нас і що міститься в чаї вітамін К, що сприяє утворенню в печінці протромбіну, необхідного для підтримки нормального згортання крові. У чаї значна кількість калію - набагато більше, ніж в куразі.

Чай володіє унікальною здатністю витягувати із землі все те, що є рідкісним і необхідним, і давати це в розчині, корисному для здоров'я людини. У цьому сенсі чай представляє складну і постійно діючу лабораторію.

Увага вчених усього світу в останні десятиліття прикута до особливої ​​групи речовин, що містяться в чаї і особливо корисних для здоров'я людини. Це - поліфеноли. Поліфенольні сполуки унікальні, оскільки містяться в такій кількості тільки в чаї і ні в жодному іншому рослині. Вони накопичуються в свіжому листі і зеленому чаї у формі катехінів, а в чорному чаї - у вигляді теафлавінідов і теарубігінідов. Вони володіють цілим набором дивовижних властивостей.

Чим же так корисні катехіни?

Вони мають яскраво виражену антиоксидантну дію, схожим з дією вітаміну С, але в двадцять разів потужнішим і, як мінімум, в десять разів більш активним, ніж вітамін Е.связивая вільні радикали, катехіни зміцнюють імунітет, успішно борються з вірусними інфекціями, бактеріями і каріесом.шіроко використовується в медицині і інше важливе властивість катехінів - здатність зменшувати активність холестерину в крові, перешкоджати розвитку атеросклерозу. В ході досліджень було доведено, що чорний чай за дією катехінів не поступається в ефективності зеленому.

Багато є хороших напоїв - прохолодних, поживних, цілющих, і кожен по-своєму цінний, по-своєму знаменитий. Але з напоєм на ім'я «чай» не зрівняється жоден інший. Безліч ефірних масел, ароматичних смол, глюкозидів та інших складних з'єднань формує високо шанований знавцями чайний «букет». У скромних овальних листі з дрібнозубчастими краями містяться цінні, життєдайні речовини - танін, кофеїн, теобромін, теофілін, мікроелементи.

Танін надає настою характерний терпкий смак і різноманітні профілактичні та лікувальні властивості; кофеїн збуджує серцево-судинну систему, покращуючи кровообіг і дихання, підвищуючи розумову активність, знімаючи нервову і м'язову втому;
теобромін і теофілін розширюють судини і стимулюють функції нирок; вітаміни і мікроелементи сприяють загальної життєдіяльності організму, перегороджують дорогу хворобам.

Особливо важливо, що викликається чаєм отрадноевозбужденіе НЕ змінюється занепадом, як при дії наркотиків. Порівнюючи дію чаю і алкоголю, американський вчений Джінкінс відзначав, що алкоголь надмірно збуджує нервову систему і тут же пригнічує, а чай лише помірно збуджує її, аніскільки не пригнічуючи.

На 45 хвилин склянку чаю покращує розумові здібності приблизно на 10 відсотків, причому вищий підйом втричі перевершує той, який здатний дати пиво. Загальна тонізуючу дію чаю починається через півгодини після того, як він випитий, і триває 5-6 годин. Не випадково чай називають еліксиром бадьорості.

Чай - прекрасний терморегулятор тіла. Народна мудрість говорить: «Жарко - випий чаю, хочеш зігрітися - пий чай». У цих, здавалося б, взаємовиключних радах, немає ніякого парадоксу.
Чай також діє і як засіб, що вгамовує голод. Він дозволяє людині довгий час обходитися без їжі. Вчені визначили, що калорійність свіжого листа чаю в 25 разів вище калорійності пшеничного хліба, оскільки в чаї дуже високий вміст білкових речовин.

Що стосується впливу чаю на дитячий організм, то досить навести лише кілька фактів:

  • Чай застосовується як заспокійливий і жарознижуючий засіб, а також для поліпшення сну.
  • Володіючи тонізуючу дію і високим вмістом вітаміну С, чай допомагає відновлювати сили після хвороби.
  • У спеку чай чудово втамовує спрагу, сприяє інтенсивному потовиділенню і прочищає пори, надаючи стимулюючу дію на дихання нашої шкіри.
  • Цей цілющий напій зміцнює стінки і підсилює тонус судин. Тому його корисно давати малюкові, який страждає через часті носових кровотеч.
  • Чай корисний дітям із хворими легенями. Що міститься в ньому теофілін розширює бронхи, полегшує дихання, зменшує кашель і сприяє відходженню мокротиння.
  • При дитячих отруєннях лікарі рекомендують пити міцний свіжозаварений чай. Він володіє терпким властивістю і захищає від токсинів шлунок і кишечник.
  • З усіх напоїв несолодкий чай - найбезпечніший для зубів, а що міститься в чаї фтор допомагає уникнути розвитку карієсу, а також зміцнює кістки.