Кафа та кавоварки


Описати все, що придумано невтомними винахідниками в області кавоваріння, важко, та й навряд чи потрібно. Інструкція, якої постачає завод-виготовлювач кожну кавоварку, познайомить вас е її конструкцією і особливостями експлуатації.


Звичайно, має значення матеріал, з якого зроблена кавоварка, зовнішнє оформлення, тип нагрівача і багато іншого. Досить компактні і зручні кавоварки з вбудованим електричним нагрівачем. Всі ці міркування, безсумнівно, грають роль при визначенні достоїнств і недоліків тієї чи іншої моделі. Але спочатку звернемо увагу на головне і спробуємо розібратися в принципах роботи різних апаратів, призначених для приготування кави.


Кавоварки, засновані на методі відварювання, беруть свій початок з Франції з 1711 г. Вони являють собою кавник, доповнений пристроєм для фільтрування готового кава.


Другий метод, який використовується в кавоварках, - перколяції (проціджування, фільтрування). Гаряча вода протягом б-8 хв просочується через шар кави грубого помелу, поміщений на фільтр-сітку. Напій в цьому випадку виходить майже без осаду. Принцип запропонований в 1800 р архієпископом Парижа Жаном Батистом де Белла і послужив поштовхом для подальших удосконалень.

Одне з подібних винаходів, зокрема, було зроблено графом Румфорда, відомим дослідником природи і політичним діячем. Він удосконалив кавоварку ДеБелло, ввівши пристрій, що дозволяло зберігати порошок кави спресованим і запобігати попаданню крупинок в настій.


Стандартна форма кавоварки цього типу містить три частини: приймач води, фільтр-сітку і приймач напою. У найпростішому випадку фільтром покривають звичайну склянку. На фільтр насипають кавовий порошок і заливають його окропом. Вода проходить через шар кавового порошку, насичується і через отвори у фільтрі потрапляє в обсяг, де збирається готовий напій. Іноді порошок на фільтрі притискають спеціальної сіточкою. Через злегка спресований порошок вода проходить і повільніше і тому сильніше насичується.


Фільтрація дає можливість отримати чистий кави без осаду, але не дуже міцний. До переваг цього способу слід віднести простоту, до недоліків - досить тривалий час приготування напою. Слід враховуватиме й того, що за час фільтрації кава вистигає, тому слід подбати про те, щоб обсяг, куди збирається готовий напій, був злегка підігрітий. Для цього, наприклад, посудину попередньо ошпарюють окропом.


Чим менше отвори в сітці фільтру, тим повільніше відбувається процес фільтрації, але тим краще якість кави. Необхідно тільки зберегти його гарячим. У деяких сучасних моделях кавоварок з фільтром для прискорення процесу фільтрації використовується стиснене повітря. Важлива умова: зверніть увагу на те, щоб помол кави відповідав розміру отворів у фільтрі.

При занадто тонкому помелі фільтрація затягнеться, а при грубому - погіршиться якість напою. Не менш важливо і співвідношення між товщиною шару кавового порошку і кількістю води. У кавоварці треба готувати таку кількість порцій кави, на яке вона розрахована. Довільно збіль-лічівая або зменшуючи шар порошку на фільтрі, ви тим самим змінюєте фортеця і якість напою.

Через занадто тонкий шар вода пройде не досягнувши оптимального насичення. Навпаки, надмірно товстий шар сповільнить фільтрацію, вийде досить міцний, але холодний і не дуже смачний напій.


Принцип фільтрації використовується і в оригінальних кавоварках з перевертаються судинами, з'єднаними фільтром. Перший перколятор під тиском придуманий в 1827 р паризьким ювелірним майстром Жаком Августином Ган-де. У його конструкції кипляча вода піднімалася по трубці в ручці кавника і кропили кавовий порошок. Кілька років по тому Ніколас Фелікс Дюран винайшов перколятор, обладнаний внутрішньої трубкою з розширенням на кінці, встановленої в центрі кавоварки.

Так виник широко використовуваний нині кавник гейзерного типу. На верхній частині трубки розміщується сітка-фільтр з кавою.


Гейзерні кавоварки бувають або повністю металеві, або зі скляною кришкою. Випускаються кавники гейзерного типу з термостійкого скла. Це дозволяє спостерігати за тим, як вода перетворюється в кава, легко визначати момент закінчення процесу. Насичення води в гейзерних кавоварках відбувається досить швидко.

Утворюється чистий напій без осаду, середньої міцності і дуже гарячий. Не засмучуйтеся, якщо, купивши гейзерну кавоварку, ви не відразу отримаєте хороші результати. І в цьому випадку слід враховувати застереження, які були зроблені вище щодо ступеня помелу кави, співвідношення кількостей порошку і води і т. П.

Зваріть каву кілька разів.

Навіть невеликий досвід дозволить поліпшити якість напою і отримати каву, який задовольняє ваш смак. Дуже популярні в останні роки експрес-кавоварки. Вони дозволяють зручно і швидко приготувати каву відмінної якості не тільки у великих агрегатах, які використовуються в мережі громадського харчування, а й в домашніх умовах.